januari 26, 2018

Ultras Kerkrade jaarverslag 2017

2017 was voor zowel ons als onze club Roda JC een bewogen jaar. Hier het jaarverslag van Ultras Kerkrade 2017.

Januari

15 januari 2017: Feyenoord – Roda JC

We trapte 2017 af met een thuiswedstrijd tegen Feyenoord. Ondanks dat we 0-2 verloren van de latere landskampioen zorgden wij voor een goede sfeer en natuurlijk pyro tijdens deze wedstrijd.

 

22 januari 2017: NEC – Roda JC

Eén week later stond de uitwedstrijd naar NEC op het programma, met goede moed naar Nijmegen gereisd.

Bij gebrek aan vuurwerk op het veld, dan maar op de tribune.. dat was de uitspraak van de dag.

Februari

11 februari 2017: Heracles Almelo – Roda JC

In februari stond de uitwedstrijd naar Almelo op het programma. De sfeer zat er goed in, er was uiteraard ook weer pyro.

Prachtige foto na de 1-0 van Mitchel Paulissen:

Het leek er op dat onze ploeg drie punten zou gaan halen..

Helaas stonden we na 90 minuten maar met 1 punt terwijl het er 3 hadden moeten zijn. Hier op terugkijkend wisten we de tweede seizoenshelft geen enkele uitwedstrijd te winnen.

25 februari 2017: SC Heerenveen – Roda JC

Later deze maand was het carnaval, hoewel veel de voorkeur genieten aan carnaval vieren was er toch een select groepje dat naar Heerenveen was afgereisd. Want zeg nou zelf, feest kun je over maken toch?

Tussendoor moet er natuurlijk wel even worden gestopt voor een plaspauze:

Helaas viel er vervolgens niks te vieren in Heerenveen.


Maart

4 maart 2017: PSV – Roda JC

In maart stond er meteen een uitwedstrijd naar PSV gepland, we hadden eens geluk en mochten met vrij vervoer naar Eindhoven afreizen. Wij kozen ervoor om met de trein naar Eindhoven te reizen, want als je de kans hebt om met de trein te reizen zou het zonde zijn om niet te doen.

Van te voren wisten we dat PSV uit een afslachting kon worden, dus een indrinksessie mocht natuurlijk niet ontbreken!

Eenmaal in Eindhoven aangekomen kregen we toch nog bezoek van wat vrienden om ons te begeleiden naar het stadion.

Dit keer werd er niet vanuit PSV maar vanuit Roda kant moeilijk gedaan om sfeermateriaal wat niet naar binnen mocht. Over de wedstrijd kunnen we niet veel schrijven, die was totaal niet bijzonder(zacht uitgedrukt). Geen strijd, geen passie en geen wil om te voetballen. Verliezen in Eindhoven mag, maar niet op deze manier.

Aangekomen op Heerlen station werden we vervolgens nog onthaald door een vriendelijk blauw welkomstcomité.

17 maart 2017: Roda JC – Twente

Een plaatje zegt meer dan duizend woorden, maar van de plaatjes van deze wedstrijd krijgen wij maar geen genoeg. We hebben het natuurlijk over de pyro actie thuis tegen Twente. Met deze actie kregen wij zowel veel nationale als internationale aandacht.

Ondanks dat de wedstrijd gewoon echt dramatisch was en we kansloos met 0-3 verloren van Twente bleef de sfeer er heel goed in tijdens deze wedstrijd.

Dat er vervolgens dergelijke sancties volgde na deze actie hadden wij nooit verwacht, maar daarover later meer.

 

April

2 april 2017: ADO Den Haag – Roda JC

Door interlandvoetbal kwam Roda JC pas weer in actie in de maand april. Na de wedstrijd tegen Twente had de club ons flinke sancties opgelegd, niet alleen ons maar ook voor deze wedstrijd de rest van het Roda publiek. Helaas gold er voor deze wedstrijd een TIFO verbod. Aangezien dit een hele belangrijke wedstrijd was en de ploeg onze steun hard nodig had wilde wij er toch het beste van maken. Een uitverkocht uitvak, maar helaas dachten de 11 die op het veld stonden hier duidelijk anders over en speelde ADO ons compleet van de mat. Uitslag: 4-1.

Wel was er nog een tekstbanner om onze vrienden van Aachen een hart onder de riem te steken.

6 april 2017: Roda JC – PEC Zwolle

ONZE GROEP VERBIEDEN = ONZE STEUN VERLIEZEN

‘’Wij steunen Roda JC door dik en dun, maar helaas word ons dit nu onmogelijk gemaakt. Naar aanleiding van Roda JC – FC Twente heeft de club onze groep als het ware verboden.

De volgende sancties zijn ons opgelegd:

– Totaal verbod op zwenkvlaggen

– Verbod op doeken met ons logo of onze naam erop

– Status van fanclub is ingetrokken

– Ontzegging op het verkopen van uk merchandise op het fanplein

– Uitsluiting van deelname aan supportersoverleg’’

Dit was ons statement op Facebook, na deze sancties waren wij genoodzaakt om te boycotten thuis tegen PEC. Met enkele sancties konden wij nog leven, maar als wij geen doeken of vlaggen mogen gebruiken met ons logo erop. Dan zit er voor ons niks anders op om dan te boycotten.

Ook de uitwedstrijd tegen AZ hielden wij nog een boycot omdat de sancties nog niet werden teruggedraaid.

13 april 2017: fanclubs, supportersverenigingen en platform komen bij elkaar.

Twee dagen voor Roda JC  – Sparta kwamen de fanclubs, supportersverenigingen en platform bij elkaar. Er werd gepraat over hoe we nu verder gingen, de ploeg heeft onze steun nodig in de strijd tegen degradatie. Ons standpunt was duidelijk: geen groepsdoek is geen steun. Na lang discussiëren werd er contact opgenomen met de club zelf en werd ons groepsdoek weer toegestaan in het stadion. Nu konden we ons richten op wat echt belangrijk is: niet degraderen! Gelukkig wisten we de belangrijke wedstrijd tegen Sparta te winnen.


Mei

7 mei 2017: Roda JC – Willem II

Op de één na laatste speelronde moest er gevoetbald worden tegen Willem II. Als we deze wedstrijd wisten te winnen dan was directe handhaving mogelijk, dan waren we wel afhankelijk van andere uitslagen. We deden een omroep om iedereen in het geel te komen, om zo extra kleur aan de tribune te geven. We wonnen deze wedstrijd, maar helaas deden NEC en Sparta dat ook. Alles kwam nu aan op de allerlaatste wedstrijd: Vitesse uit!

14 mei 2017: Vitesse – Roda JC

Voor deze wedstrijd gingen wij de laatste training bezoeken om de ploeg een hart onder de riem te steken. Het was duidelijk: samen voor handhaving!

De allerlaatste speelronde, met twee punten voorsprong op Sparta en NEC waren we met winst sowieso veilig. Eén punt binnen harken kon ook voldoende zijn, maar dan waren we afhankelijk van andere uitslagen.

Helaas gingen we met 3-0 onderuit op Moederdag, door de uitslagen bij NEC en Sparta eindigde we zelfs als 17e en dat betekende nacompetitie. Het uitvak was bijna uitverkocht en aan de steun lag het niet, het leek wel alsof de spelers er van uit gingen dat NEC en Sparta zouden verliezen.

18 mei 2017: Helmond Sport – Roda JC

21 mei 2017: Roda JC – Helmond Sport

In de eerste ronde van de nacompetitie die wij moesten spelen, stuitte we op Helmond Sport. Ondanks dat Helmond Sport 13e was geëindigd in de Jupiler League weten wij bij Roda maar al te goed dat nacompetitie nooit makkelijk is. De eerste wedstrijd wisten we met 0-1 te winnen door een doelpunt van Dani Schahin.

Het kwam dus aan op de tweede wedstrijd, waarin Rosheuvel een rode kaart ontving. Dit betekende twee rode kaarten in de eerste twee wedstrijden van de nacompetitie. Toeval? Dat maak je ons niet meer wijs..

Gelukkig wist Gyliano van Velzen in de laatste minuut de beslissende treffer te maken. Dit betekende geen verlenging maar door naar de volgende ronde.

25 mei 2017: MVV – Roda JC

Toen MVV uiteindelijk in blessuretijd wist te winnen bij Cambuur, stond voor vele het droomaffiche op het programma. Twee derby’s in één week tijd, alles of niets, dood of levend. Voor MVV was dit de uitgelezen kans om te promoveren.

De uitwedstrijd tegen MVV, het was die dag erg goed weer en iedereen had er zin in. Helaas dat er bij het uitvak een aantal aanhoudingen volgden bij enkele van onze leden. Hoe dan ook: De Geusselt kreeg toch een geel kleurtje.

Tijdens de rust waren er ook wat ongeregeldheden waardoor de tweede helft later begon. Het was een hele spannende wedstrijd maar uiteindelijk werd het toch 0-0.

28 mei 2017: Roda JC – MVV

Na de 0-0 in Maastricht was het vandaag de beslissende dag, menig supporter had flinke zenuwen voor deze wedstrijd. Degraderen is erg, maar tegen de aartsrivaal is het wel heel erg. Door de aanhoudingen tijdens de uitwedstrijd kregen een aantal leden de dag voor deze wedstrijd al een tijdelijk stadionverbod van Roda JC en een omgevingsverbod van gemeente Kerkrade. Ze wilden hiermee laten zien dat zij wel ingrepen in tegenstelling tot MVV.

Uiteindelijk wisten we met 1-0 te winnen door onze eigen Darryl Werker. Vervolgens kon het feest beginnen(winnen van MVV is feest maar handhaving was vooral een opluchting). Mooi plaatje van Rosheuvel, die zelf erg blij was met het resultaat tegen MVV:

Na de wedstrijd tegen MVV betekende het: zomerstop. Waar de harten van alle Roda fans even ruim 2 maanden mochten rusten en iedereen kon bijkomen.

Augustus

5 augustus 2017: SC Verl – Alemannia Aachen

Voordat we onze eigen ploeg achterna reisde gingen we eerst een uitwedstrijd met Alemannia Aachen mee naar SC Verl. Een reis van bijna 240 kilometer, wij waren hier met een aantal man aanwezig om onze vrienden te steunen. Alemannia Aachen kwam op een 0-2 voorsprong maar wist dit te verspelen tot 2-2. Na de wedstrijd dus weer een lange reis terug.

Het hele uitvak gehuld met gele vissershoedjes.

13 augustus 2017: PEC Zwolle – Roda JC

Het seizoen begint weer en we beginnen met een awayday naar Zwolle. Eerder deze week hebben zeven leden van ons een landelijk stadionverbod van 18 maanden binnen gekregen vanwege MVV uit. Deze leden hebben dit stadionverbod ontvangen voor het in bezit hebben van vuurwerk. Naast het 18 maanden stadionverbod ontvingen ze ook nog flinke boetes die de kas van de KNVB natuurlijk spekken.

Uiteindelijk was de awayday naar Zwolle geslaagd ondanks het resultaat.

September

3 september 2017: UK Party 7,5 jaar

In september vierden wij ons 7,5 bestaan, eigenlijk iets aan de late kant maar beter laat dan nooit. Het feest ging tot laat door en de nodige biertjes werden genuttigd.

16 september 2017: Roda JC – Willem II

Eerste fanplein van het seizoen, goed weer en een wedstrijd tegen een concurrent. Vandaag moest er eindelijk eens worden gewonnen. Niets was minder waar en doordat de ploeg de eerste helft stond te schutteren verloren we deze wedstrijd. Natuurlijk konden we de mogelijkheid niet voorbij laten gaan om een reactie op KS79 te geven tijdens deze wedstrijd.

Dat er vervolgens van Willem II/KS79 kant allemaal onwaarheden worden verteld over de reden dat dit doek is gemaakt. Misschien moet je dan niet zelf een doekje met ‘’UK09 Ha-Ha’’ erop maken. Dan weet je dat er een reactie komt als je als danspartner van rapper Boef gaat fungeren.

23 september 2017: Heracles Almelo – Roda JC

Voor deze uitwedstrijd werd er gekozen door een deel van de groep om een weekend naar Almelo te gaan. De wedstrijd was uitermate teleurstellend, net als de opkomst van de overige Roda fans. Kunnen we toch wel zeggen dat er gesproken mag worden van een geslaagd weekend.

Oktober

14 oktober 2017: Roda JC – NAC

Na dat eerder deze maand de eerste overwinning van het seizoen werd behaald, wist onze ploeg ook de eerste thuisoverwinning te behalen tegen NAC. De ontlading was groot, maar er moet nog veel gebeuren willen we dit seizoen goed afsluiten.

21 oktober 2017: FC Twente – Roda JC

Een heerlijk voetbalweekend in oktober op het programma. Op zaterdag een awayday naar FC Twente en op zondag naar Alemannia Aachen – Rot Weiss Essen. De zaterdag was de reis veel gezelliger en leuker dan de wedstrijd(zoals gewoonlijk).

November

4 november 2017: Excelsior – Roda JC

Op deze zaterdag stond er een awayday gepland naar Rotterdam. Excelsior is dit seizoen sterk bezig dus er werd vooraf niks verwacht, wat er wel verwacht werd dat deze reis gezellig zou worden. Op de heenweg was dit ook het geval, er werd gedronken, er werd gelachen en Roda voetbalde uiteindelijk prima mee maar verloor zuur met 1-0 bij Excelsior.

Na de wedstrijd kregen we vervolgens een uiterst vriendelijk onthaal van de politie in Rotterdam. Dit resulteerde zelfs tot een tijdelijk stadionverbod van een van onze leden, deze persoon heeft op heden nog niks gehoord van Roda en de KNVB. Waarschijnlijk omdat ze zelf niet eens weten wat hij fout heeft gedaan.

December

16 december 2017: Roda JC – VVV

Het wordt een derby genoemd, dus dan zeggen we ook maar even omdat het moet: derbyday.. Er werd op deze zaterdag al vroeg verzameld om gezamenlijk lekker wat te drinken, helaas verloor Roda JC in eigen huis van VVV. Iets wat nog nooit eerder was voorgekomen. Gelukkig hebben we de foto’s nog van de pyro.

Tijdens de wedstrijd kwam Henk Dijkhuizen ook nog in het sfeervak staan.

2017 in stijl afsluiten dus:

Please Post Your Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *